Cultuursensitieve anticonceptie voorlichtingskoffer

Cultuursensitieve anticonceptie voorlichtingskoffer

Het Expertisecentrum Volle Maan deed in 2007 onderzoek naar de noden van kwetsbare (zwangere) vrouwen aan de hand van literatuurstudies en gesprekken met Brusselse ziekenhuizen en organisaties. Hieruit bleek dat er bij kwetsbare vrouwen vooral nood is aan voorlichting over anticonceptie.
Het resultaat van dit onderzoek is onze Cultuursensitieve voorlichtingskoffer anticonceptie.

Wat?

Onze Cultuursensitieve voorlichtingskoffer anticonceptie zit vol met cultuursensitieve illustraties en tastbare anticonceptiemiddelen zoals de (nood)pil, een koperspiraal, een mannen- en vrouwencondoom, een pessarium... De bijhorende handleiding met draaiboek zet je op weg om een geslaagde voorlichtingssessie te organiseren.

Ideaal om aan de slag te gaan met diverse groepen rond thema’s zoals seksualiteit, vruchtbaarheid, gezinsplanning, maagdelijkheid, besnijdenis...
De koffer biedt handvatten en ondersteuning om op gepaste wijze te kunnen antwoorden op vragen van deelnemers uit verschillende culturen.

Voor wie?

Deze koffer kan gebruikt worden door iedereen die in contact komt met jongeren en kwetsbare doelgroepen: artsen, (studenten) vroedvrouwen, verpleegsters, hulpverleners, zorgverleners, begeleiders, vormingsmedewerkers, lagere- en hogescholen, asielcentra, wijkgezondheidscentra…

Wat maakt onze voorlichtingskoffer zo bijzonder?

  • Extra aandacht voor culturele verschillen rond seksualiteit en seksualiteitsbeleving
  • Aangepast en duidelijk, taalondersteunend didactisch materiaal
  • Laagdrempelige informatie die taboes subtiel doorbreekt
  • Bijhorende handleiding over omgangsvormen en de leefwereld van specifieke doelgroepen
inhoud koffer

 

 

De koffer kopen of huren

De gloednieuwe editie van onze cultuursensitieve anticonceptie voorlichtingskoffer is te koop voor 250 euro.

De cultuursensitieve voorlichtingskoffer is te huur aan 5 euro per 2 weken voor studenten en 10 euro per twee weken voor professionals.
We vragen hierbij een waarborg die je terugkrijgt van zodra de voorlichtingskoffer in goede staat aan ons wordt terugbezorgd.

Wens je de koffer te kopen of huren of wens je meer informatie? Stuur ons een berichtje!

De handleiding

De handleiding van de Cultuursensitieve Voorlichtingskoffer (CSV) is gratis beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

In deze handleiding kom je te weten hoe je op een cultuursensitieve manier aan de slag kan gaan met je doelpubliek. Bovendien omvat ze een volledig draaiboek waarmee je jouw sessie stap voor stap in de praktijk kan brengen.

platen

 

Vormingen

Vanuit het Expertisecentrum Volle Maan geven wij vormingen aan (kwetsbare) vrouwen.
Aan de hand van de Cultuursensitieve Voorlichtingskoffer brengen we vrouwen kennis bij rond seksualiteit, gezinsplanning, de vrouwelijke cyclus, besnijdenis enzovoort.

Daarnaast bieden wij train de trainer vormingen aan. Professionelen worden klaargestoomd om zelf vormingen te geven met de Cultuursensitieve voorlichtingskoffer. Hierbij gaat speciale aandacht naar omgangsvormen en de leefwereld van doelgroepen met verscheidene culturele achtergronden.

Heb je interesse in een vorming of wil je hier graag meer informatie over?

Well Done Award

Volle Maan heeft in 2013 de Well Done Award ontvangen voor de Cultuursensitieve voorlichtingskoffer.
De Well Done – MSD Health Literacy Awards hebben als doel de beste initiatieven ter bevordering van de gezondheidswijsheid in België aan te moedigen. Volle Maan hoopt hiermee andere hulp- en zorgverleners te inspireren.

Bekijk hieronder het filmpje!

Partners